Odškodnino, ki jo zahtevamo zaradi  zastrupitve s hrano je treba dokazati . Najbolj razširjene so bakterije vrsta salmonela, ki se razmnožujejo v prebavilih. Z bakterijo se okužimo z uživanjem onesnažene hrane ali vode. Zastrupitev  nastopi hitro in agresivno in lahko traja  do pet dni. Znaki se pojavijo v roku 48 ur po zaužitju zastrupljene oz. okužene hrane kot bruhanje ,slabost, krči v trebuhu, tekoče blato in vročina. Okužba s salmonelo pa je pri otrocih lahko zelo nevarna saj driska izsuši telo.

Odškodninski zahtevek proti lastniku lokala za plačilo odškodnine za nepremoženjsko škodo, za katero oškodovanec meni, da mu je nastala v posledici zastrupitve z zaužitjem pokvarjene hrane je lahko uspešen le, če zadevo dokažemo na podlagi medicinske dokumentacije, računom ali pričami. Če je oškodovancev več je zadevo lažje dokazati in utemeljiti, saj opustitev odgovornosti dokaže že sanitarni inšpektor.   Zgodilo se je že, da so ljudje kupili izdelek v trgovini ter ga užili doma čez nekaj dni. Torej sta čas in narava primera zelo delikatna in različna.

Kadar pa lahko dokažemo, da smo se okužili npr. v gostilni, pa lahko zoper lastnika vložimo odškodninski zahtevek za izplačilo nematerialne odškodnine. Zdravniki so pri anamnezah zelo natančni in situacijo napišejo v medicinsko dokumentacijo.

Odškodnine so ocenjene na podlagi sodne prakse in so odvisne od same težnosti. Odškodnina je lahko zahtevana po končanem zdravljenju. V izven sodni obravnavi je lažje, če ima povzročitelj sklenjeno polico iz odgovornosti  sicer mu grozi pravda na sodišču. Prisojene odškodnine, ki izhajajo iz sodne prakse na sodiščih so nekje po višini ponujene odškodnine višje kot v izven sodni poravnavi kjer lahko pričakujemo nekje od 1000,00 EUR do 1.500,00 eur  odškodnine. Razumeti pa moramo,da se primeri razlikujejo in posledično so tudi odškodnine različne.

Odškodnine se poravnajo iz škode za fizično bolečino, trpljenje zaradi zastrupitve s hrano, lahko pa tudi za izgubo užitka, izpada dohodka  in drugih škod.

Proodškodnina.