Izjava o potnih stroških v zvezi z zdravljenjem

V to izjavo lastnoročno napišite, kam vse ste se zaradi nesreče in zdravljenja vozili ter koliko kilometrov je bila dolga posamezna relacija, na koncu pa vse kilometre seštejte. Izjava mora imeti podpis in datum.

Izjava o uničenih predmetih in oblačilih

Če ste si v nesreči uničili oblačila ali kakšne druge predmete, napišite tudi izjavo o tem. V izjavi natančno opredelite, katera oblačila ali predmeti so bili uničeni (hlače, srajca, majica, očala, mobilni telefon,…) in koliko so bila ta oblačila oziroma predmeti vredni. Vse zneske nato seštejte. Izjava mora imeti podpis in datum. V kolikor poškodovana oblačila in predmete še imate, jih hranite. Po možnosti priložite kopije računov za uničena oblačila oziroma druge predmete.

Izjava o bolečinah

Napišite natančno izjavo o tem, kdaj in v kakšnih situacijah se vam še pojavljajo bolečine v poškodovanih delih telesa (pri katerih opravilih na delu, pri katerih domačih opravilih, pri rekreativnih dejavnostih, vpliv slabega vremena).

Izjava o neprijetnostih med zdravljenjem

Opišite vse neprijetnosti, ki ste jih prestajali v času zdravljenja – nošenje ovratnice za vrat, nošenje mavca, uporaba bergel, ležanje v bolnišnici, obisk fizioterapije, uživanje tablet proti bolečinam, pregledi pri zdravniku, opravljanje kakšnih neprijetnih preiskav, dobivanje injekcij,…

Izjava o trajnih posledicah po poškodbi

Opišite trajne posledice, ki jih imate zaradi te nesreče (omejena gibljivost vratu, ramena, komolca, prstov, kolena, gležnja, glavoboli, brazgotine, manjša moč v rokah, slabši vid, sluh, živčnost, slabša koncentracija, razdražljivost …), opišite, katerih opravil sedaj ne morete več opravljati (športno rekreativne dejavnosti, hobiji, dela doma, dela okrog hiše, delo v službi). Če ste se s kakšnim športom ukvarjali aktivno, predložite potrdilo kluba o tem, da ste bili član. Opišite tudi opravila, ki jih sicer še lahko opravljate, vendar težje kot prej (vožnja z avtom, gospodinjska opravila). V kolikor so zaradi nesreče prisotne posledice, ki so vidne, priložite tudi fotografijo.

Potrdilo o prikrajšanju pri plači

To potrdilo dobite pri vašem delodajalcu, v službi za obračun plač ali v računovodstvu. Iz potrdila mora biti razvidno, koliko časa ste bili v bolniškem staležu in za koliko ste bili v tem času prikrajšani pri neto plači.

                                                                                                            (Jasmina Peklar, univ.dipl. prav)