Zaposlenemu v gostinskem obratu je strah v kosti pognal udar električnega toka. Stresla ga je naprava za gretje krožnikov. Do poškodbe je prišlo zaradi zastarele naprave ali stroja. Stroj naj bi bil v odpisu. Ker je delal po navodilih nadrejenega mu pripada odškodnina. Poškodba je bila vidna kot lažja opeklina na desni roki, ki pa ni bila zanemarljiva. Poškodovan naj bi bil tudi živec na prstu, zaradi poškodbe ne čuti desnega palca kadar je mrzlo. Oškodovanec naj bi v nesreči utrpel strah, ki naj bi bil srednje intenziven in naj bi trajal do pregleda na urgenci. Odškodninski zahtevek za plačilo odškodnine je utemeljen samo, če je bil strah intenziven in je trajal dalj časa, kot pravi sodna praksa. Strah je pravno priznana oblika nepremoženjske škode. Kot podlago za prisojo odškodnine iz naslova strahu pa sodna praksa priznava tudi sekundarni strah v procesu zdravljenja, bojazni pri izidu zdravljenja itd. Oškodovanec naj bi po mnenju psihologa tudi večkrat podoživljal nezgodo saj naj bi bilo oteženo tudi njegovo spanje in koncentracija.

Ker pa je bilo oškodovančevo duševno ravnovesje v daljšem časovnem obdobju porušeno je mogoče prisoditi odškodnino za strah in lahke poškodbe. Po pregledu dokumentacije je pravnik sestavil pravno formalni odškodninski zahtevek in zahteval odškodnino za primarni in sekundarni strah, odškodnino za lažje telesne poškodbe, odškodnino za zmanjšano življenjsko aktivnost.

Odškodnina za strah je pravno priznana kadar lahko delodajalcu dokažemo odgovornost in tukaj temelj odškodnine ni sporen.

Proodškodnina pomaga tudi pri pridobitvi izvedenskega mnenja. Več informacij na www.proodskodnina.si ali postavite vprašanje na info@proodskodnina.si